Actiuni educative

Aproape 30 de elevi din clasa a X-a C a Colegiului Național Andrei Șaguna au vizitat ieri adăpostul de cîini din Stupini. Copiii și-au propus să aducă ceva de mîncare animalelor, să plimbe cîinii mai simpatici și să dovedească astfel că le pasă. „Vrem să arătăm lumii că nu doar cîinii de rasă sînt inteligenți și jucăuși, ci și cîinii metiși, vagabonzi, pot oferi multă dragoste. Vrem să încurajăm lumea să vină să adopte căței de aici, de la adăpostul din Stupini, sau cel puțin să le dea de mîncare“, a spus Delia Olteanu, una dintre eleve.

Împreună cu reprezentanții Federației Naționale pentru Protecția Animalelor, copiii au organizat și un „flash mob“, adică o acțiune de protest fulger împotriva încercării de re-legiferare a eutanasierii cîinilor comunitari, soluția propusă de ei fiind prinderea, tratarea șiu castrarea cîinilor vagabonzi și readucerea lor în locul de unde au fost luați. „În felul acesta, populația de cîini va scădea cu timpul, ei nu vor mai fi atît de agresivi, iar cei agresivi ar urma să rămînă în adăposturile aparținînd municipalităților sau asociațiilor de protecție a animalelor. Astfel, și numărul cîinilor din adăposturi ar scădea semnificativ“, crede Codruț Feher, președintele FNPA Brașov.

Copiii au adus aproximativ 40 de kilograme de mîncare cățeilor, pe care i-au hrănit chiar atunci, și unii dintre ei și-ar dori să adopte măcar pe cei patru pui sănătoși care se află în adăpost. Acțiunea liceenilor șaguniști este prima de acest fel din Brașov și se înscrie în programul de educație pentru protecția și bunăstarea animalelor, pe care Codruț Feher îl desfășoară în parteneriat cu Asociația de protecție a animalelor „Milioane de prieteni“, cu Inspectoratul Școlar Brașov și cu două asociații din străinătate, program început din februarie 2010.

„Sînt impresionată. Elevii s-au gospodărit, ei au adunat bani, au cumpărat mîncarea. Intenția noastră este de a încuraja acțiunile în urma cărora se formează valorile morale, și aceasta de astăzi este unul dintre exemple. Le voi transmite și colegilor mei ce am văzut aici și cu siguranță că vom reveni“, a declarat Aurelia Moraru, diriginta clasei a X-a C.

Share
No comments currently exist for this post.
Leave a Reply: