Povestea lui Muki

Ursul Muki, mascota pensiunii “Cetate” din Balvanyos, a ajuns la Rezervația Libearty din Zărnești.

Pe lângă nelipsita garnitură de prostioare și sentinte care se bat cap în cap (cine are răbdare să suporte până la capăt știrea lui Liviu Cioineag din Bună Ziua Brașov/ RTT, află lucruri extrem de interesante: că Balvanyos-ul nu e în Covasna ci în Harghita, că Muki era într-o “condiție proastă” dar “arăta foarte bine” etc).

Reflectarea evenimentului în media conține și un calup sănătos de neadevăruri, omisiuni și aberații. Cioineag nu-și pune nicio clipă problema că o asociație de protecție a animalelor nu poate să “confiște ” un urs, asș cum relatează el, cei de la Mix tv nu se intreabă niciun moment în ce a constat “ajutorul” dat tocmai de Asociația Vânătorilor din Covasna (fapt care dovedește că habar nu au că respectiva Asociație e “proprietara” ursului și că șeful vânătorilor nu e nimeni altul Daragus Atilla, “custodele” lui Muki) iar nimeni nu pomenește nimic nici despre ce s-a făcut concret pt. eliberarea ursului și nici despre contribuția altor organizații de protecție (în afară de Asociația “Milioane de Prieteni”) ori a unor oameni ca Dr. Orsi Csaba de la DSVSA Covasna .

E bine de știut că: Muki a văzut pădurea, ba chiar s-a plimbat prin ea. Din păcate, dependența față de om l-a facut să se întoarcă la pensiune. Ursul nu a fost confiscat de asociația “Milioane de Prieteni” ci a fost cedat de catre Daragus, exasperat de presiunile din ultima vreme.

În noiembrie 2009, FNPA a trimis o sesizare la Poliție, sesizare care a devenit obiectul unui dosar penal în care s-a dat soluție de NUP la începutul lui septembrie 2010. Am formulat plângere împotriva rezoluției procurorului (mulțumim Andreei!). În același timp, am sunat la DSVSA Covasna și am solicitat o monitorizare a ursului dar și a documentelor în baza cărora era deținut. Am aflat că Daragus fusese autorizat prin aprilie/mai, dar că fusese autorizat greșit pe un ordin abrogat. Ziceau că poate fi eventual autorizat ca gradină zoologică dar am căzut de acord că acolo nu poate fi vorba de așa ceva.

Dr. Orsi Csaba (de la bunăstare animală Dsvsa Covasna) a fost acolo și a văzut că ursul fusese mutat într-un țarc de cca . 180 m pătrați plus bârlog. NU i-au dat autorizație dar au spus că ursul arăta bine. Dr. Orsi a recomandat plasarea în Rezervație.

Am vorbit și cu cei de la Agenția de Protecție a Mediului Covasna care-i dăduseră autorizație pe ordinul 1798/2007 și le-am spus că autorizația s-a acordat abuziv și că vom declanșa demersurile legale împotriva celor care au  emis-o. Ei mi-au dat asigurări că se vor face demersuri pt.  a-l convinge pe Daragus sa cedeze ursul.

Receptia in media a eliberarii ursului Muki:


Brasovul Tau

Cancan

Monitorul Expres

Mediafax

Share
One Response to "Povestea lui Muki"
  • servicii seo 01/03/2013 at 8:27 am

    If some one desires to be updated with hottest technologies after that he must be pay a
    quick visit this website and be up to date every
    day.

Leave a Reply: