Povestea lui Muki

Ursul Muki, mascota pensiunii “Cetate” din Balvanyos, a ajuns la Rezervaþia Libearty din Zãrneºti.

Pe lângã nelipsita garniturã de prostioare ºi sentinte care se bat cap în cap (cine are rãbdare sã suporte pânã la capãt ºtirea lui Liviu Cioineag din Bunã Ziua Braºov/ RTT, aflã lucruri extrem de interesante: cã Balvanyos-ul nu e în Covasna ci în Harghita, cã Muki era într-o “condiþie proastã” dar “arãta foarte bine” etc).

Reflectarea evenimentului în media conþine ºi un calup sãnãtos de neadevãruri, omisiuni ºi aberaþii. Cioineag nu-ºi pune nicio clipã problema cã o asociaþie de protecþie a animalelor nu poate sã “confiºte ” un urs, asº cum relateazã el, cei de la Mix tv nu se intreabã niciun moment în ce a constat “ajutorul” dat tocmai de Asociaþia Vânãtorilor din Covasna (fapt care dovedeºte cã habar nu au cã respectiva Asociaþie e “proprietara” ursului ºi cã ºeful vânãtorilor nu e nimeni altul Daragus Atilla, “custodele” lui Muki) iar nimeni nu pomeneºte nimic nici despre ce s-a fãcut concret pt. eliberarea ursului ºi nici despre contribuþia altor organizaþii de protecþie (în afarã de Asociaþia “Milioane de Prieteni”) ori a unor oameni ca Dr. Orsi Csaba de la DSVSA Covasna .

E bine de ºtiut cã: Muki a vãzut pãdurea, ba chiar s-a plimbat prin ea. Din pãcate, dependenþa faþã de om l-a facut sã se întoarcã la pensiune. Ursul nu a fost confiscat de asociaþia “Milioane de Prieteni” ci a fost cedat de catre Daragus, exasperat de presiunile din ultima vreme.

În noiembrie 2009, FNPA a trimis o sesizare la Poliþie, sesizare care a devenit obiectul unui dosar penal în care s-a dat soluþie de NUP la începutul lui septembrie 2010. Am formulat plângere împotriva rezoluþiei procurorului (mulþumim Andreei!). În acelaºi timp, am sunat la DSVSA Covasna ºi am solicitat o monitorizare a ursului dar ºi a documentelor în baza cãrora era deþinut. Am aflat cã Daragus fusese autorizat prin aprilie/mai, dar cã fusese autorizat greºit pe un ordin abrogat. Ziceau cã poate fi eventual autorizat ca gradinã zoologicã dar am cãzut de acord cã acolo nu poate fi vorba de aºa ceva.

Dr. Orsi Csaba (de la bunãstare animalã Dsvsa Covasna) a fost acolo ºi a vãzut cã ursul fusese mutat într-un þarc de cca . 180 m pãtraþi plus bârlog. NU i-au dat autorizaþie dar au spus cã ursul arãta bine. Dr. Orsi a recomandat plasarea în Rezervaþie.

Am vorbit ºi cu cei de la Agenþia de Protecþie a Mediului Covasna care-i dãduserã autorizaþie pe ordinul 1798/2007 ºi le-am spus cã autorizaþia s-a acordat abuziv ºi cã vom declanºa demersurile legale împotriva celor care au  emis-o. Ei mi-au dat asigurãri cã se vor face demersuri pt.  a-l convinge pe Daragus sa cedeze ursul.

Receptia in media a eliberarii ursului Muki:


Brasovul Tau

Cancan

Monitorul Expres

Mediafax

Share
One Response to "Povestea lui Muki"
  • servicii seo 01/03/2013 la 8:27 am

    If some one desires to be updated with hottest technologies after that he must be pay a
    quick visit this website and be up to date every
    day.

Leave a Reply: