AFACEREA “RABIA”

Pentru ca n-a reusit sa starpeasca rezistenta rabie carpato-danubiano-pontica, rumanul a sfarsit prin a o dresa si a o scoate “la produs”. Numerele de circ cu vulpi “turbate” care aterizeaza la punct fix sau cu “zone rabigene” care-“nebunesc” un judet intreg au intrat definitiv in imaginarul colectiv direct din repertoriul directiilor sanitar-veterinare. Se poate spune chiar ca pentru multi angajati la “deseveu”, “zonele rabigene” au luat locul zonelor erogene iar “libidoul” rabigen a surclasat libidoul sexual, deschizand astfel un capitol inedit in istoria perversiunii: perversiunea veterinara. Astfel, la chemarea “nuptiala” a “vulpoilor” sanitar-veterinari, rabia iese din codrii ca teleghidata si “ia cu asalt” asezarile umane sub forma unor vulpi moarte de-a gata sau care se sinucid rapid lasandu-se calcate de masini. Trepadusii vigilenti ai primariilor “recolteaza” in pungi de-un leu cadavrele animalelor “infestate” si dau fuga cu ele la “laborator” in vederea confirmarii izbavitorului diagnostic. Daca pretiosul cadavru dispare inainte sa-l “preleveze” “autoritatile” sau daca nici macar nu apare vreodata (“pe teritoriul” candidat la dobandirea statutului “privilegiat” de “zona infestata”), problema se rezolva repede pt. ca DSV-ul are prin congelator cel putin o vulpe “de rezerva”, moarta si infestata acum 20 de ani, din care taie economicos cate-o feliuta si-o trimite la “analize”.

Cultul turbarii la romani sau “Teologia” Rabiei

Fascinatia pentru “turbare” a autoritatilor e atat de mare incat a creat un veritabil Cult, cu pontifii si profetii, cu martirii, cu sarbatorile si cu enoriasii lui. In Brasov avem déjà un “calendar” sanitar-veterinar cu “sarbatori” rabigene care acopera intregul an, cu “traditii” si “obiceiuri” care amintesc de colindatul cu “steaua” ori de umblatul cu “sorcova”. De pilda obiceiuri ca “iesitul deseveului cu vulpea turbata” , “sarbatoarea carantinei rasnovene”, ori ”horitul in zona rabigena din Zarnesti” au loc in fiecare anotimp, adecvate, evident, ciclurilor cosmico-agrare. Totodata putem spune ca am devenit fericitii depozitari ai unei mitologii care abunda in povesti de groaza despre tot soiul de lighioane turbate pe care ”fratia” autoritatilor trebuie sa le rapuna pentru a restaura armonia in judet. “Bestiarul” turbarii a devenit si el din ce in ce mai bogat, de la an la an: miilor de vulpi “contaminate” care ies lunar din paduri li se alatura din ce in ce mai multi ursi, lupi, bursuci, ciocanitori si chiar lilieci infestati (nu suntem departe de primul caz de coropisnita turbata). Totusi, nimic n-a lasat urme mai adanci in constiinta colectiva ca sinistra “vaca turbata” pentru a carei anihilare completa, “specialistii” recomanda impuscarea, incendierea, infigerea unui tzarus in rinichi si ingroparea direct cu excavatorul la cel putin 5 metri adancime).

Rituri si ritualuri” sanitar-veterinare pentru celebrarea rabiei

Pucheanu Gheorghe oracolul rabiei

Adeptii “Cultului Turbarii” descriu incantati frumusetea si maretia “ritualului” sau central: Astfel, dupa ce doctorul

Enache Dorin Valter-Marele Preot al Cultului turbarii

Puchianu Gheorghe (seful laboratorului DSVSA) “citeste” Rabia-n maruntaiele vulpii ca un veritabil haruspiciu, directorul Enache Dorin Valter, “marele pontif” al turbarii la nivel judetean emite o “bula” veterinara prin care anunta apropierea micii apocalipse epizootice, redacteaza tablele cu cele “zece porunci anti-rabigene” (pentru primarii loviti de dulcea napasta) si declara deschise “Zilele rabiei”. “Bula” veterinara dimpreuna cu “decalogul” anti-turbare sunt preluate de “vestitorii zoonozei” Vladila Constantin ori Holerga Irina si plimbate ca sfintele moaste pe sub nasul “enoriasilor” (primari, presari si politisti) care se lamenteaza simbolic, pupa tarana, ori varsa bugete grase in “cutia milei veterinaro-hingheresti” purtata pe ceafa-i lata de “tzarcovnicul” Filip Alin Ilie supranumit si Filipone Al Capone (un veritabil “Atlas” al cotzcariilor veterinare din Tara Barsei). Urmeaza vreo 3 saptamani de sarbatoare, cu “sinoduri” ale unitatii anti-epizootice, cu “liturghii” televizate, cu hingheriade, cu exorcizari violente ale mirenilor posedati de grija “demonica” fata de animale si, evident, cu sacrificul ritualic al eternului tzap ispasitor: cainele. O fervoare entuziasta ia cu asalt mintile troglodite ale vice-primarilor si politistilor locali care se vad investiti dintr-o data cu puterea “spirituala” de a smulge “enoriasilor” cainii din brate, de a-i afurisi si de a-i stropi cu sprayuri lacrimogene. Rolul “mesianic” al DSV-ului, ne e revelat la tot pasul. Din gura “aurita” a directorului Enache Dorin, aflam astfel pe de o parte ca armaghedonul turbarii e dupa colt si, pe de alta parte, ca speranta si mantuirea exista, insa numai pentru cei care cred in “Imparatia Desveului” si-i repecta poruncile. Prestigiul Directiei Sanitar- Veterinare creste proportional cu veniturile hingherilor “asociatiei” DMPA iar intrebari esentiale (de genul: cum se face ca fiecare vulpe care scoate nasul din padure e lovita de turbare?, de ce se mai implementeaza programe strategice de combatere a rabiei, daca n-au niciun efect? Unde se duc fondurile europene pt. vaccinarea vulpilor cu momeli? Cum a fost eradicata boala asta in majoritatea statelor europene?) sunt bagate sub un pres cu aspect de “filtru sanitar-veterinar”.

Cronica unei zoonoze anuntate”, o dedicatie speciala de la Nasul Enache pentru finul Filipone al Capone

Filipone Al Capone

Hingherul DMPA nr. 1: Buse Ioan Petru

4. Hingherul DMPA nr. 2: Darius Alexandru

In dosul aparentelor “pur teologice” ale rabiei se ascund insa esentele pur omenesti sau mai bine zis pur gainaresti. Astfel, pe la mijlocul lui septembrie, hingherii aciuati pe statele de plata ale asa zisei ”asociatii”- “Directia pentru Monitorizarea si Protectia Animalelor” sau pe scurt D.M.P.A. (aflata sub directul patronaj al directorului DSV pentru ca e fondata de “copii lui de suflet”, medicul veterinar Filip Alin aka Filipone Al Capone si starostele hingherilor intra-carpatici, Barbulescu Flavius Dumitru) se dadeau de ceasul mortii ca “asociatia” nu mai are bani nici sa le plateasca salariile (si asta chiar daca in 2011, aceeasi “asociatie” avea in conturi peste 150000 de euro, bani publici). Directorul DSVSA Enache Dorin, “tutorele” D.M.P.A., reactioneaza prompt si le promite pupililor o infuzie revigoranta de bani publici storsi dupa o reteta traditionala cu doar patru “ingrediente”: o primarie condusa de trogloditzi, o vulpe moarta, niste caini comunitari si-un buletin de analiza.

Zarnestenii sarbatoresc “Ziua Mondiala de lupta impotriva Rabiei”, punand de-o “Rabie”.

Ca o fericita coincidenta, pe 28 septembrie 2012, chiar de “Ziua Mondiala de lupta impotriva Rabiei” , “apare” in mod oportun “ingredientul” esential al retetei lui Enache: o amarata de vulpe, fara semne clinice de rabie dar cu ganduri sinucigase. Dupa un scenariu bine stabilit impreuna cu organizatorii manifestarilor prilejuite de “Ziua Mondiala”, Vulpea sinucigasa se lasa calcata imediat de o masina, in semn de protest fata de intreruperea campaniei de vaccinare cu momeli. Evident ca bietul animal e diagnosticat cu rabie. Imediat, “conclavul anti-rabigen” condus de Enache pune-n aplicare ”maretele proceduri” si transmite primariei Zarnesti ca trebuie sa activeze comandamentul antiepizootic local si sa aplice masurile prevazute de Ordinele presedintelui ANSVSA nr. 29/2008 si nr 6/2010 “privind masurile generale de prevenire si combatere a rabiei”. Printr-o nota de control ulterioara, DSV-ul depaseste copios cadrul actelor normative respective, cerand Primariei Zarnesti sa incheie si-un contract cu o “firma” care captureaza si transporta caini, sa adune toti cainii de pe strazile Zarnestiului si sa-i inghesuie in niste “adaposturi” ce urmeaza a fi improvizate, chipurile pt. a-i supraveghea timp de 14 zile. Neoficial , Enache recomanda Primariei Zarnesti sa ia legatura cu “protejatii” sai adica cu asociatia hinghero-smenareasca D.M.P.A.

Asociatia” hingherilor turbati, caini amarati, salve de ketamina si militianul local Apafi.

Primaria Zarnesti se executa fara sa cracneasca si incheie un contract cu asociatia DMPA angajandu-se sa plateasca tariful de lux de 80 de lei per cap de caine inhatat de hingherii cu pile la “deseveu”. In acelasi timp, la dispensarul veterinar si mai apoi intr-un saivan nenorocit plasat la dracu’n praznic pe drumul spre Plaiul Foii, primaria incropeste cateva tarcuri. In data de 8 octombrie 2012 hingheriada debuteaza in forta avandu-i ca protagonisti pe membrii celebrului cuplu de “inghititori de ketamina”, Darius Alexandru si Buse Ioan Petru. Ceea ce urmeaza e o adevarata orgie contraventional-infractionala. Cei doi golani alogeni insotiti de alti doi huligani indigeni (tehnicianul veterinar Nastase Gheorghe si militianul local Apafi), impusca cu tranchilizante tot ce le iese in cale, chiar si caini cu stapanul langa ei, improasca Zarnestiul cu droguri de risc (ketamina), ameninta, bruscheaza fete carora le smulg animale din bratele si se distreaza ca niste cretini anuntand in gura mare ca toti cainii vor fi omorati. Unui om ii este insfacat cainele chiar de langa el, din fata portii, omul se roaga de hingheri sa i-l dea inapoi, militianul Apafi il ameninta “ca-i da cu spray-ul in fata” si ca-l amendeaza, omul intra in casa si plange ca un copil. Mai multi martori vad cum un caine, nimerit de seringa tranchilizanta in cap, cade aproape mort sau cum sunt impuscati cu ketamina mai multi pui. Toti cainii sunt insfacati si tarati in Duba “asociatiei” DMPA cu nr. Bv-74-Vet. Doi caini mor din cauza socului tranchilizarii si inca vreo zece in prima sapamana de “supraveghere”. Bilantul snapanilor de la DMPA e remarcabil: Intre 8 si 16 octombrie, cei doi angajatii “asociatiei” de estorcat bani publici a lui Filipone Al Capone reusesc sa “proceseze” aproape 170 de caini pe care-i trantesc claie peste gramada in tarcurile improvizate de Primaria Zarnesti. In urma profitabilei agitatii, DMPA-ul ia o imbucatura sanatoasa (aproape 15.000 de lei) din bugetul Zarnestiului, dupa care se retragere s-o digere in liniste ca un sarpe boa care a inghitit o antilopa.

Comisarul Sindrilaru si alte “organe” in care se poate sprijini cu increde infractorul.

Pentru ca suntem plecati din Bv (si nu ne putem duce la Zarnesti), alertam Politia din Zarnesti. Vorbesc cu seful Politiei Zarnesti,comisarul Sindrilaru, ii explic babeste ca Buse si Darius folosesc ilegal droguri de risc pe domeniul public, ca nu sunt insotiti de niciun medic veterinar si ca au comis cel putin doua infractiuni si-o contraventie si cer sa se trimita un echipaj la fata locului. “Sa traiti, zice Sindrilaru, trimit acum!”. A doua zi aflu ca nimeni n-a trimis nimic. Sun din nou la Politia Zarnesti, marti si miercuri, Sindrilaru se evapora, dispare ca magarul in ceata, in locul lui dau de tot soiul de militieni care fie sunt prosti gramada, fie mimeaza prostia c-o virtuozitate desavarsita. “Organele” imi promit ca trimit echipajele, pe urma confunda hingherii DMPA cu alti medici ai DSVS-ului veniti sa mai tranteasca o zoonoza (pseudo-pesta aviara de data asta) sub care ingroapa rabia. Joi, 11 octombrie, trimitem prin fax o solicitare scrisa, semnata si stampilata, pe urma sun, comisarul Sindrilaru imi spune ca are sesizarea in fata, ca s-a lamurit si ca trimite echipajul. Evident ca nu se-ntampla nimic. Naiv ca un catel care da din coada la vederea seringii cu T61 in mana lui Filipone a Capone, nu ma prind nici vineri ca “pestele de la cap se-mpute” si ca toata constipatia “oamenilor legii” i se “datoreaza” lui Sindrilarul care le trasese tuturor cashchetele pe ochi si le ordonase nu miste un deget.

Luni, 15 octombrie, Buse smulge cainele din bratele unei fete, caruia politistul local Apafi ii suceste “cavalereste” mainile pt. a o forta sa dea drumul animalului. Anunt politia Zarnesti, mi se promite iarasi ca se va trimite un echipaj dar victima asteapta degeaba, nu vine nimeni. Joaca de-a v-ati ascunselea cu militienii lui Sindrilaru continua pana marti la pranz cand infractorii Buse si Darius se retrag in glorie ca niste absolventii de liceu in acordurile unui sanatos ”gaudeamus igitur” intonat pe trei voci de primarul Barladeanu, de viceprimarul Voina si de Comisarul Sindrilaru.

Subcomisarul Rotaru sau tentatia inocenteide sub comisarul Sindrilaru.

Abia in data de 16 octombrie, comisarul Sindrilaru binevoieste a repartiza “lucrarea” (sesizarea privind porcariile hingherilor “asociatiei” DMPA si cererea de monitorizare a conditiilor in care sunt tinute animalele in tarcurile primariei) care ajunge la subcomisarului Rotaru Claudiu. Omul are o oarecare inocenta dar are insa si misiunea “sindrilareasca” de a ne bage bete-n roate asa ca inainte sa ne dezmeticim ne si insira vreo trei bazaconii: mai intai zice “ca legea de protectie se refera doar la animalele salbatice”, pe urma ca “angajatii Primariei Zarnesti sunt reprezentanti ai Ministerului de Interne” si incheie anuntandu-ne senin ca “d-na Cristina Lapis a dat Primariei Zarnesti niste saci cu mancare”. Ii explicam cu ultimele puteri ca legea de protectie nu se refera numai la animalele salbatice, ca angajatii Primariei sunt reprezentantii autoritatilor locale si nu ai Ministerului de Interne dar si ca sacii donati de AMP n-au nicio legatura cu subiectul. Facem eforturi mari dar ne dam seama ca locul natural al unui “sub-comisar” este chiar acolo unde-I plaseaza gradul adica sub un comisar si ca nu-l putem extirpa pe sub-comisarul Rotaru de sub comisarulSindrilaru fara sa-i provocam daune ireparabile. Ii cerem totusi sa intre in adapost, zice ca intra dar numai cu “specialistii” de la D.S.V.S.A. pentru ca el nu se pricepe, “la ce nu va pricepeti?”, il intreb, “sa vedeti daca un caine e schilod sau nu, daca e mort sau viu ori daca zace intr-un morman de fecale sau pe un pat de paie?”. Rotaru rade manzeste si zice ca “nu poate sa intre, ca nu-i da voie Primaria ca e carantina!”…Il lamurim ca Politia e organ de control ca si DSVSA si ca are dreptul sa intre chiar si in adaposturile aflate in carantina de rabie, tragem de el ca de-un sac de cartofi dar degeaba, Rotaru e déjà in “carantina”, “carantina” decretata de Sindrilaru in sediul Politiei Zarnesti.

Cum inchid “autoritatile” gura zarnestenilor

Pe 16 octombrie, la indemnul nostru, fata careia Buse ii smulsese cainele din brate face o plangere la politie. Imediat “autoritatile” declanseaza “procedura obisnuita de “intimidare a cetateanului”: vice-primarul se zborseste la ea, ii cere nr. de telefon strecurandu-i ca “noi zarnestenii trebuie sa ne intelegem”, agentul de politie Copacean ii zice ca ar fi rezolvat mai usor daca ar fi cerut cainele “omeneste, fara reclamatii”. Incercam sa obtinem eliberarea cainelui fetei, tractam dupa noi doi agenti inerti de la politia nationala pana la sediul politiei locale (care pazeste adaposturile). Se dau telefoane la Primarie, se fac triangulatii intre viceprimar, medicul veterinar, tehnicianul veterinar, tinem si-o prelegere despre “legalitate” in fata a 3 militieni locali care se uita la noi cu gurile cascate ca la niste aratari din alta lume. Politistul local care face pe releul zice ca nu se poate intra fara medicul veterinar, medicul zice ca n-are cheia care e la tehnicianul veterinar si ca el intra daca-i da voie primaria. Nastase Gheorghe asa zisul “tehnician” veterinar, partenerul de harjoaneala infractionala a hingherilor, ne comunica prin telefon sentinta definitiva: “nu intra nimeni, dom’le nici medicul veterinar”. Le dam voie sa plece politistilor “nationali” si sunam la IPJ Brasov. Ofiterul de serviciu imi promite ca-l contacteaza pe Sindrilaru, dar nu se mai intampla nimic, s-a facut zece seara, comisarul Sindrilaru si-a scos telefonul din priza si-a pus pijamaua-n dungi si se uita la Vocea Romaniei visand ca ar putea concura si el cu slagarul pe care I l-a compus primarului Barladeanu. A doua zi, intimidarea fetei continua, Rotaru trimite un alai de politisti cu citatii la usa victimei, fapt care starneste panica, parintii si vecinii ingroziti cazand prada “sindromului Zarnesti” (care face ca in ochii comunitatii victima sa para mai vinovata decat agresorul). La audierea fetei si a surorii ei, subcomisarul nostru cel abulic se transforma brusc intr-un veritabil Scherlock Holmes, agata un “fir” si spanzura de el pana “deduce” ca fata a facut carnetul de sanatate al cainelui “dupa” ce hingherul ii smulsese animalul din brate si “dupa” ce militianul Apafi ii sucise mainile, NU “inainte” de aceste “necesare” operatiuni. Rotaru se lumineaza tot, blestemul de a ancheta “protejatii Primariei” se risipeste, conchide fericit ca daca fata nu avea carnet de sanatate, agresiunea celor doi cercopiteci e “legitima” asa ca o “previne” pe tanara ca a facut o “declaratie falsa” iar ea isi retrage cuminte plangerea.

Victoria este totala, Rotaru devine mascota politiei Zarnesti, e intampinat cu lauri si cu salve de cashchete azvarlite-n tavan iar numele lui e gravat in cartea de aur a unitatii. Colegii i-au gasit déjà un supranume. De-aici inainte, va fi cunoscut in tot IPJ-ul drept ”eroul care a destructurat o retea periculoasa” de zarnesteni care culegea caini din fata hingherilor.

Vladila Constantin, Holerga Irina si “sofismele” rabiei.

Holerga Irina

Meciul cu DSV-ul incepe abrupt. Trimisii “suveranului zoonozelor” se incuie in Primarie impreuna cu “unitatea locala” si iau decizii “strategice” tragand cu coada ochiului cum dam tarcoale pe-afara. Pe urma ies si se fofileaza pe langa noi ca niste suricate. O abordez pe d-na Holerga (inspector DSVSA) si ii spun ca, “potrivit legii trebuie sa colaboreze cu noi, nu sa stea la cioace cu aia pe care-i controleaza”. Holerga se scuza zicand c-o asteapta sotul si ma intreaba daca am sotie. In 17 octombrie purtam o discutie “istorica” cu directorul DSVSA, Enache Dorin. Se vorbeste despre “ingroparea securii razboiului”, despre “colaborare”, de intrarea in tarcul rabigen de la Zarnesti si de filmarea animalelor din adapost. Se stabileste o monitorizare in compania ”apostolului” bunastarii animalelorVladila Constantin. Am chef de-o discutie “abisala” si-l provoc pe dr. Vladila: “De ce s-au pus, dom’le sub observatie toti cainii, cand legea spune ca procedura se aplica numai celor care au muscat si/sau care au simptome de rabie?” Vladila ramane perplex “pai de unde stim noi care caini au muscat?”, …”cum sa nu stiti, pe dvs. daca va musca un caine nu stiti?”… “Pe aceeasi logica”, zic apeland la metoda reducerii la absurd, “de ce nu dispuneti prinderea sau impuscarea tuturor vulpilor, ca sa eradicati rabia?”… “Nu putem dom’le” zice Vladila, avem voie sa dispunem doar eliminarea vulpilor cu semne clinice de rabie!” “Pai si de unde stiti care are si care n-are semne clinice de rabie, si daca detectati semnele astea la vulpi de ce nu le detectati si la cani?” “De ce nu ordonati si prinderea pisicilor sa le puneti sub observatie, pt. ca Ordinul 29 face referire si la pisici” Si cum naiba izolati cainii daca ii bagati cate douazeci intr-un tarc?” Sub bombardamentul de intrebari, Vladila da din umeri-“N-au dom’le cum sa-i izoleze, de unde atatea custi si cum vreti sa prindem pisicile?”. “Va sa zica”, inchei, “aplicati legea pe bucati,iar ce alegeti sa aplicati rastalmaciti cat de mult puteti!”. Vladila tace, probabil pentru ca stie proverbul cu “tacerea care te face filosof”.

Viceprimarul Dan Voina si “visul unei nopti de carantina”

Filtru sanitar- veterinar

Vladila pazind spatele lui Voina

Vladila si Voina -“natura moarta” cu autoritati

Dupa incheierea oficiala a hingheriadei, seful “eficientei” celule anti-turbare, vice-primarul Dan Voina pune in scena parodia carantinei, zavoraste usile dispensarului, ordona argatzilor de la politia locala sa pazeasca 24 din 24 maghernitza in care a inchis cainii si alunga cetatenii care-si revendica animalele. Masurile de “securitate biologica” par a fi draconice. Ai zice ca deasupra Zarnestiului stationaza un nor radioactiv sau ca sursa de apa a orasului e infestata cu antrax. ”Nu intra nimeni dom’le, nici Deseveul”, zice Dan Voina. ”mai aveti putin si nu mai intrati nici dv., nici cainii care sunt déjà inauntru”, ii replica,…“Dom’le noi nu ne jucam cu carantina de rabie, asa sa stiti.” incheie Voina. Ultima dovada ca viceprimarul se juca de fapt de-a carantina si se juca destul de prost, a aparut in data de 22 octombrie atunci cand DSV-ul a autorizat intrarea noastra in adapost chipurile “cu respectarea procedurior de protectie”. Atunci a devenit limpede ca ”teribila carantina” nu era altceva decat o sperietura pentru amarasteni, un pretext penibil de a ascunde mizeria in care erau tinuti cainii. Avertizat de lozincaria viceprimarului care chema neintrerupt la “profilaxie generala si totala”, ma asteptam sa ne dea niste costume de protectie biologica groase de-un deget, sa ne puna sa traversam santuri cu dezinfectant adanci pan’ la piept, sa trecem prin dusuri, prin aburi clorhidrici etc. Cand colo, am sarlit parleazul infricosatoarului “focar” pe cat de simplu, pea tat de eficient: stergandu-ne pantofii pe-un pres improvizat dintr-un sac de rafie imbibat, zice-se, in dezinfectant

Monitorizare oarba in stilul DSVSA Brasov ( I)

Portret “simbiotic”-Vladila si Voina

In “adapost”-conditii jalnice, mizerie, fecale, urina, duhoare, vreo 30 de animale ude, murdare si apatice, in aparenta sedate, 3 boxe mici si-o incapere mai mare in care zac in devalmasie pui, caini mari, femele si masculi. Pe jos, printre dejectii niste crochete imprastiate, nici urma de boluri de apa. Un caine sare gardul, da din coada pe langa viceprmar, care-l impinge spre capatul culoarului. La un moment dat insa “nea Voina” intra brusc in panica, ne bareaza cu trupul accesul in restul adapostului si incepe sa gesticuleze:…”Ajunge, dom’le, pana aici, ce vreti ati vazut destul…Ce vreti, sa-i cantariti, sa-i masurati…? ” Ascundeti ceva, ii replica noi noi, ce ascundeti dom’le ,-caini morti, caini bolnavi, mizerie, lasati-ne sa vedem”. Ne rupem toate argumentele- n risnita de aberatii din gura vice-primarului care continua sa bareze drumul apeland si la randasul de la politia locala. Vladila si Rotaru sustin ca ei au fost in adapost mai devreme si ca totul e in regula. Evident ca nu-i credem, pe urma ii cerem lui Vladila Constantin sa filmeze inauntru cu camera noastra. Vladila zice ca are si el aparat, ca a facut déjà poze si da sa ne-arate cateva dar ii tremura mainile si nu gaseste niciuna cu tarcurile si cu cainii pe care vice-primarul nu ne-a lasat sa-i vedem. Parasim maghernitza cu gandul ca desevistul Vladila si politistul Rotaru sunt mana in mana cu Primaria si baga sub pres cadavrele. Ajung totusi la concluzia ca viceprimarul ascundea cel putin un caine mort dar ca nu-l ascundea doar de noi ci si de DSVSA si de Politie, numai ca de “autoritati” se temea mai putin pt. ca ele nu si-ar fi bagat nasul in toate cotloanele cum am fi facut noi. A doua zi, aflam ca au aparut vreo 3 catei morti(sfasiati de alti caini in asemenea hal incat nu li s-a putut citi nici macar microcipul).

Monitorizare oarba in stilul DSVSA Brasov (II)

Monitorizare in stilul DSVSA Brasov

In “adapost”

Dupa lamentabilul episod-pilot al monitorizarii impreuna cu DSVSA se pune la cale si-un “remake”. Ne intalnim si cu Holerga Irina, nu numai cu Vladila Constantin si Rotaru Claudiu. De data asta nu se mai joaca parodia carantinei pentru ca s-a terminat “stagiunea” (respectiv cele 14 zile de asa zisa supraveghere). La poarta dispensarului au loc, totusi, scene ridicole. Politista locala plantata acolo fara nicio noima de primarie il legitimeaza pe politistul national Rotaru care se inroseste ca o fata mare cand isi da seama ca si-a uitat delegatia. Noua nu ni se da drumul pentru ca “nu vrea domnu’ viceprimar”. Marea “monitorizare” pare periclitata din start: medicul veterinar e plecat cu treburi pe teren, tehnicianul a cazut la pat si boleste, prin urmare n-are cine sa intre in adapost cu ochiul lui Vladila in palma si cu urechea Irinei Holerga in buzunar. Prin spatiul de la imbinarea portii cu gardul, ii vedem pe Vladila si pe Holerga susotind intr-un colt. Cineva aduce o scara iar “expertul” in bunastare animala se catara vreo doua trepte, se uita cca 20 de secunde pe-un gemulet ce da in adapost si se da jos. Monitorizarea a luat sfarsit, autoritatile ies vlaguite. Totul a durat numai vreo 5 minute dar a fost neobisnuit de “intens” iar Vladila si Holerga stiu ca, la fel ca “iubirea”, “monitorizarea” nu se masoara in timp ci in intensitate. Vladila da din umeri, “Sunt niste caini scapati inauntru…eu nu ma risc!”…”Ne riscam noi” ii spunem, “intram noi”. Da, dom’le ranjeste Vladila cu satisfactie prost disimulata, dar pe dvs. nu va lasa.”

Taxa pe “valoare rabigena”

Vladila Constantin si Holerga Irina

 

Primarul Dorel Barladeanu

Portret de viceprimar zarnestean vazut de jos in sus

Miercuri, 24 octombrie, “unitatea locala anti-turbare” condusa de vice-primarului Dan Voina declara sfarsitul perioadei de “supraveghere” si da liber poporului la revendicari si la adoptii. Cu un tupeu fabulos viceprimarul conditioneaza revendicarea si adoptia cainilor de plata unei taxe catre primarie. Ii explicam ca taxa este ilegala pt. ca: primaria nu are adapost inregistrat, nu are serviciu de gestionare a cainilor si nu are voie sa incaseze taxe pt. o activitate pe care desfasoara ilegal. Ii mai spunem ca, in cf. Ordinul ANSVSA nr. 29 din 2008, nu trebuia sa ia cainii oamenilor ci doar “sa-i puna sub observatie pe timp de 14 zile la domiciliul acestora” (si asta numai daca animalele au muscat si care au simptome de rabie), ca oamenii aveau dreptul sa-si ia acasa animalele imediat ce e fusesera ridicate fapt care a fost refuzat si ca taxa pentru revendicare/adoptie reprezinta de fapt “cheltuielile medicale si de intretinere a cainelui in adapost”, cheltuieli care au fost provocate tot de actiunea abuziva a primariei. Prin urmare, il avertizam pe Voina ca primaria a comis un prim abuz cand a ridicat cainii, un al doilea abuz cand a refuzat sa-i inapoieze imediat si un al treilea abuz cand taxeaza cetatenii pentru a-si recupera cheltuielile provocate de comiterea primelor doua abuzuri. In zadar ne batem gura, ideile ricoseaza una cate una, omul respinge tot cu formula tampa: “dumneavostra interpretati!”, pe urma zice ca a lucrat in uzina si-mi dau seama subit ca n-avem de-a face cu o persoana ci cu un soi de strung, un strung “Universal” care “da” rebut dupa rebut, la fel ca strungul pe care faceam practica in liceu prin anii ’80.

Prin urmare, oamenii care revendica sau adopta animale sunt siliti sa plateasca primariei “taxa pe valoare rabigena” in valoare de 110 de lei/caine (85 de lei capturarea si microciparea, 15 lei vaccinarea anti-rabica si 10 lei hrana). Pentru ca in ”nomenclatorul” taxelor incasate de caseria primariei zarnestene nu exista “taxa de revendicare/adoptie caini” (tot asa cum nu exista nici un act normativ care sa reglementeze o astfel de taxa), primii platitori se pomenesc chitante in care apare ca au achitat “taxa de mediu”!!! De-abia dupa vreo 3 zile se trezesc din pumni “functionarii” sfertodocti ai lui Barladeanu si “up-gradeaza” nomenclatorul fiscal introducand ”taxa de recuperare caine” insa rumanii uita in continuare sa stabileasca regimul juridic al acestei taxe, repectiv s-o reglementeze printr-o hotarare.

HCL Zarnesti 194 din 2012 de modificare a …HCL 194 din 2012

De-abia pe 31 octombrie, traznit in moalele “neuronului” juridic de avertizarile noastre, Barladeanu convoaca trupa de yesmani a Consiliul Local si tranteste o Hotarare pe cat de ilegala pe atat de cretina: H.C.L. Zarnesti nr. 194 din 31 octombrie 2012, privind aprobarea modificarii art.12 din Regulamentul privind cresterea animalelor (caini si pisici ) in orasul Zarnesti, anexa la HCL nr.194 din 31.10.2012, prin intoducerea sumelor cu privire la revendicarea cainilor de pe domeniul public si privat al orasului Zarnesti”. Dupa cate se poate observa, Primaria Zarnesti deschide perspective nebanuite prin aceasta Hotarare care e o premiera juridica la nivel mondial. Vorbim practic despre primul act normativ din univers care ca obiect propria lui modificare (singurul articol al aceste Hotarari urmareste modificarea articolului 12 din Anexa aceleiasi Hotarari, articol 12 care, in evident, nu exista pentru ca, dupa cum ati dedus, Hotararea contine doar articolul prin care se aproba modificarea). Pentru a intelege geniul juristilor lui Barladeanu, trebuie sa precizam ca o asemenea Hotarare este transpunerea in plan juridic a paradoxurilor calatoriei in timp. Inaintand prin “materia dreptului”cu o viteza superioara luminii, HCL Zarnesti nr. 194 din 31 octombrie 2012 s-a deplasat in viitor unde a vazut art. 12 din propria-i anexa (inexistent in prezent), pe urma s-a intors la noi ca sa se lase modificata.

Primaria Zarnesti- o MUMA grijulie pentru “asociatia” DMPA si-o CIUMA iubitoare pentru celelalte asociatii.

Vrem sa intram in adapost, viceprimarul zice ca “nu, ca nu-i gradina zoologica”. Ii donam 5 saci de mancare si-i cerem sa vedem cum sunt hraniti cainii. Ia sacii dar zice ca nu ne lasa pentru ca “animalele se-agita daca vad straini”. Ii facem in scris propunerea de a contribui la castrarea cainilor incarcerati. Voina ne cere “sa-i facem in scris 3 propuneri sau 5 propuneri” pe urma se lanseaza intr-o tirada butucanoasa impotriva “asociatiilor de protectie ale animalelor” care nu fac nimic, nu-i iau cainii de pe cap, nu-i doneaza mancare suficienta, nu-i fac adaposturi”. Ramanem prostiti in fata unei asemenea manifestari de marlanie pura. Va sa zica Voina indoapa cu 15000 de lei “asociatia” lui Filipone Al Capone dupa care se-apuca sa cerseasca mancare, bani si “solutii” de la celelalte asociatii pe care le mai si ia la trei pazeste?! “De ce nu mergeti dom’le cu jalba si la amicii dvs. de la DMPA,” ii spunem, “ca si ei sunt tot asociatie de protectie a animalelor si pe deasupra tocmai au incasat o suta cinzeci de miloane de la matale’ ? De ce nu va doneaza si aia mancare, de ce nu va castreaza caini?!”. Voina n-aude, cureaua de transmisie a strungului care-i huruie in tartacutza plezneste si ne sare exact in fata:” dom’le eu cred ca sunteti cei mai mari dusmani ai cainilor”.

Plotonierul adjutant Voina catre “asociatii”-”Pe aici nu se trece, aici nu se intra”

Voina nu vrea cu niciun chip sa ne lase-n adapost. Il avertizam ca ne incalca drepturile legale si ca ne discrimeaza in raport cu cetatenii carora le da voie sa intre in adapost, omul nu si “NU” Ii propunem sa platim noi medicul veterinar ca sa le trateze cainii raniti si sa ne lase sa asistam la tratamente. Voina zice “mda”, pe urma se razgandeste. Vineri, 3 noiembrie venim insotiti de presedinta asociatiei germane B.M.T. (Petra Zipp) si de presedintele asociatiei germane Tasso Phillip Mc Creight. Oamenii ii cer lui Dan Voina sa vada cainii, sa-i fotografieze in eventualitatea unor adoptii. Viceprimarul se fastaceste, se scarpina in cap si pan la urma scoate din mecanismul biela-manivela, un pretext memorabil:.”Nu mai e dom’ le nevoie sa-i dam la adoptie, ii adopta zarnestenii, ca avem o caruta de cereri. Pai pana o sa avem noi voie sa le dam drumul, mai gasiti maxim 5 caini”. Insistam sa intram, Voina zice ca are treaba, ii spunem ca nemtii au batut mii de kilometrii pana aici si ca tine de bunul simt elementar sa-i lasi sa intre in adapost, viceprimarului nu-i pasa.

Viceprimar cu privire “rabigena”

Sanctiuni pentru toata lumea

In toata valtoarea asta n-am uitat ca “trebuie sa dam hingherului, ce-i al hingherului si viceprimarului ce-i al viceprimarului” si depunem mai multe denunturi plangeri penale la Parchetul Zarnesti. Astfel, dedicam primul denunt penal, huliganilor Buse Ioan Petru, Darius Alexandru, Apafi si nu mai stiu cum si Nastase Gheorghe pt. comiterea infractiunilor de “exercitare fara drept a unei activitati specifice profesiei de medic veterinar” si “cruzime fata de animale”. Viceprimarul Dan Voina primeste si el doua plangeri penale pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei si abuz in serviciu prin nerespectarea unor drepturi. Avem in pregatire inca o plangere impotriva lui Dan Voina, un denunt pentru “abuz in serviciu contra interselor publice si abuz in serviciu impotriva intereselor publice pentru militianul local Apafi si pentru toti membrii “fratiei turbaresti”. Nu l-am uitat nici pe maretzul comisar Sindrilaru, care a primit deocamdata doar o plangere la IPJ.

Ce spune legea cu care “baietii destepti” din DSVSA Brasov infunda toaletele

Ordinele presedintelui ANSVSA nr. 29/2008 si nr. 6/2010 obliga autoritatile dintr-o localitate unde s-a gasit un focar de rabie, sa stabileasca zona de protectie (exploatatia sau locul in care s-a gasit animalul bolnav de rabie) si zona de supraveghere (zona care circumscrie traseul strabatut de animalul infestat, traseu ce trebuie reconstituit printr-o ancheta epidemiologica). Masurile care se iau in zona de protectie sunt urmatoarele: carnivorele muscate de animalul infestat care nu sunt vaccinate anti-rabic sau care au mai putin de 21 de zile de la momentul vaccinarii, se eutanasiaza; -“cainii si pisicile care au muºcat sau au zgâriat persoane,precum ºi câinii ºi pisicile cu simptome suspecte de rabie care au muºcat sau au zgâriat persoane ori alte animale” sunt puse sub observaþie sanitarã veterinarã, în condiþii de izolare ºi securitate, în cuºti, timp de 14 zile, fie la domiciliul detinatorilor, fie, (daca este posibil) la dispensarul veterinar. In zona de supraveghere se realizeaza catagrafia cainilor si pisicilor, vaccinarea profilactica si supravegherea animalelor. Dupa cele 14 zile de supraveghere, animalele sunt vaccinate anti-rabic si nu pot fi instrainate timp de 30 de zile de la scoaterea de sub observatie. Detinatorii de adaposturi de caini nu au voie sa primeasca decat caini vaccinati sau sa-I vaccineze anti-rabic la intrare in adapost.

O.U.G. 155/2001 spune ca primaria trebuie sa aiba un adapost inregistrat sanitar-veterinar care sa respecte conditii minime de functionare (sa aiba un sistem de eliminare a dejectiilor, sala de chirurgie, aerisire adecavata etc. etc.) Legea 205/2004 spune ca animalele trebuie sa fie hranite si adapate suficient, sa beneficieze de un adapost corespunzator, de ingrijire si atentie, de asistenta medicala.

Ce a inteles Primaria Zarnesti din lege.

Sub pretextul iminentului cataclism epizootic “unitatea locala” din Zarnesti s-a asezat cu tartitza pe legislatie, confundand-o cu un colac de toaleta. Prin urmare,n-a facut nicio “ancheta epidemiologica”, a amestecat “zona de protectie” cu cea “de supraveghere” si invers si a ordonat sa se ia cu fulgi cu tot, cainii aflati pe o raza de 3 km in jurul locului unde a fost gasita vulpea (in loc sa puna sub supraveghere “doar cainii care au muscat sau zgariat din zona de protective”).

Primaria Zarnesti

Desi Ordinul 29 stabilea ca daca animalele aveau detinator, “punerea sub supraveghere” se facea la locuinta acestuia, Primaria a inhatat samavolnic si caini cu detinator (care nu muscasera si nu zgariasera pe nimeni) pe care a refuzat sa-i inapoieze cel putin 14 zile. Desi cainii trebuiau pusi sub supraveghere “in conditii de izolare in custi” primaria i-a varat claie peste gramada, cate 6, 10, 15 sau 20 in tarcuri comune. Cat despre masurile de profilaxie, catagrafie caini/pisici, vaccinari de completare, vaccinari cu momeli pt. vulpi, nu s-a auzit mai nimic. Al doilea loc, unde cainii sunt chipurile, “pusi sub observatie” nu a fost amenajat nici in incinta dispensarului veterinar si nici in curtile detinatorilor (asa cum spune legea) ci in sandramaua unui oarecare Iancu Craciun situata “intre Barse”, adica aproape de Plaiul Foii, pe un teren privat la care se ajunge trecand paraul printr-un soi de vad.

Cele doua “adaposturi” ale Primariei in care au fost inghesuiti cainii nu sunt inregistrate sanitar-veterinar, sunt niste grajduri imputite in care animalele zac in devalmasie, pui cu adulti, femele in calduri cu masculi, in care se bat si se omoara, in care nu primesc asistenta veterinara si unde mancarea le e aruncata in fecale si urina.

Pactul “Hingheroc-Deseve-love” sau intelegerea secreta intre primarul Barladeanu-directorul DSVSA Enache.

La inceput am crezut ca Primaria Zarnesti e doar o victima a rapacitatii cuplului de forte malefice-DSVSA-DMPA.Vazand insa cu cata cerbicie se bat primarul si viceprimarul pentru dreptul lor cutumiar de a mictiona pe lege, am inteles ca “autoritatile” au batut palma si-au incheiat un soi pact in urmatorii termeni: DSV-u da voie primariei Zarnesti sa adune cainii, sub pretextul “monstruasei zoonoze” cu conditia ca primaria sa “proceseze” cainii cu cine trebuie si sa plateasca pretul corect”. Ratiunile din spatele coteriei sunt simple: pe de o parte, primaria Zarnesti vrea sa faca figuratie inainte de alegeri, bagand la carcera niscai caini de pe strazi (adica sa repete bolunzeste prostia pe care o tot face de 10 ani, fara niciun rezultat) insa nu are adapost inregistrat sanitar-veterinar, nu are serviciu medical-veterinar si in general nu avea cam nimic din ce cerea legea (prin urmare, avea nevoie de niste derogari maiastre de la lege, asa cum numai Enache Dorin Valter stia sa cloceasca). Pe de alta parte, DSV-ul are nevoie de un uger de unde DMPA-ul sa mai mulga niste bani publici. Asa ca, “gand la gand cu bucurie!” si-au zis “baietii” si-au trecut la treaba. Viclenia acestei ticluiri este desavarsita pentru ca permite primariei sa penduleze intre doua legi fara sa aplice in realitate niciuna. Astfel, daca-l acuzi pe Dan Voina ca n-are voie sa captureze caini pt. ca n-are adapost inregistrat sanitar-veterinar, el se apara spunand ca aplica legislatia pentru rabie, care nu prevede obligativitatea unui adapost inregistrat. Daca ii reprosezi ca legislatia pt. rabie nu prevede taxa de revendicare pt. cainii “pusi sub observatie”, viceprimarul se apara sustinand ca aplica legea de gestionare a cainilor fara stapan care prevede o astfel de taxa. Si tot asa.

Planul A, B sau C?

Nu stim inca ce vrea Primaria Zarnesti sa faca cu cainii ramasi in cele doua maghernitze. Noi ne-am oferit sa-i ajutam finaciar cu castrarea si crotalierea daca sunt de acord sa returneze in teritoriu animalele neagresive (Nu ne-am oferit si sa facem denunturi penale sau alte demersuri daca oamenii au de gand sa faca vreo miselie, dar asta se subintelege). Pana una alta “inteleptii” sanitar-veterinari, dupa ce in prima faza au citit legea din trei in trei randuri si-au decretat ca “animalele nu pot fi instrainate timp de trei luni”, au reusit sa citeasca si randurile peste care sarisera si-au re-decretat ca “animalele nu pot fi instrainate 30 de zile” de la iesirea de sub observatie.

Asa ca in 28 noiembrie, Barladeanu, Voina, Sindrilaru si ceilalti membrii ai “infratirii cu turbarea” vor trebui sa ia o decizie.

Feher Codrut

 

Share
One Response to "AFACEREA “RABIA”"
  • Ioana 06/12/2012 la 8:55 am

    Ne bucuram ca cineva ii la rost si ca animalele au niste aparatori. Ce hotarare s-a luat pe 28 noiembrie? Ce s-a intamplat cu cainii? Am vrea sa stim urmarea, sa stim ca vinovatii sunt pedepsiti si am vrea ca zarnestenii sa afle lucrurile astea, cei care nu stau pe net.

Leave a Reply: